Perquè À Punt reconsidere


Davant l’anunci per part d’À Punt de finalitzar la transmissió de la missa en valencià, que cada diumenge es retransmet des de Torrent, demanem que es revise la mesura i es tinguen en compte les següents raons.

continuar llegint


 

Rèquiem per la missa d’À Punt

Agustí Colomer

No me n’he perdut ni una des que començaren les retransmissions el 22 de març del 2020. I he de dir que m’han fet molt de bé. I supose que, com a mi, a molts altres valencians. Parle per mi, personalment. A les circumstàncies globals de la pandèmia que impedien l’assistència a l’eucaristia s’afegí, en el meu cas, una llarga malaltia que no em permetia anar-hi. Les he seguides atentament tant des de casa com des de l’hospital. Fins i tot, estes últimes setmanes, recuperat i vacunat, encara que ja participava en l’eucaristia presencialment, no deixava de veure-la també en casa. El diumenge de Corpus, Jesús Corbí, el rector de la parròquia de l’Assumpció de Torrent, s’ha acomiadat i ho ha fet amb l’elegància proverbial que l’acompanya: agraint el gran servici que À Punt ha prestat en moments tan difícils i demanant que s’incloga en la televisió pública una programació religiosa que permeta fer-nos arribar la retransmissió de la missa.

Faig meues les seues paraules i agraisc a À Punt que haja fet possible les retransmissions setmanals de l’eucaristia, un fet que mai s’havia produït en l’antic Canal 9. Però, amb el meu sincer agraïment, també demane –com mossén Corbí– ,que la radiotelevisió pública incloga una programació religiosa plural, que permeta seguir l’eucaristia des de casa, des de les residències o des dels hospitals, a totes aquelles persones impedides de fer-ho presencialment. La labor de servici públic d’estes retransmissions era impagable perquè per als catòlics, com bé ha dit en la darrera prèdica Jesús Corbí, l’eucaristia és «la font i el cim de la vida cristiana» (“Sacrosanctum Concilium”). I si pensem que la majoria de les persones que seguixen les retransmissions es troben en una situació de vulnerabilitat (malalts, discapacitats, hospitalitzats...), encara cobra més valor este servici públic. Per damunt de les dades d’audiències –ben notòries al principi de la pandèmia i més baixes al final, com era d’esperar–, À Punt és un servici públic i, com a tal, ha d’atendre també el fet religiós. I de la mateixa manera que s’atén, amb justícia, molts col·lectius minoritaris, demane que la televisió valenciana faça el mateix que fan les televisions públiques del País Basc, de Catalunya, de Galícia, d’Espanya o de França. Sí senyors, la laica França té una àmplia programació interreligiosa que inclou la missa dominical (“Le jour du Seigneur”). I ho fa des del 9 d’octubre de 1949!

 

continuar llegint


 

Fratelli tutti en valencià


Oferim el tex complet en valencià de l’Encíclica del papa Francesc Fratelli tutti, donada el passat 3 d’octubre a Assís.

Accedeix al text 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua posa a l’abast els textos litúrgics en la seua web

Amb la finalitat de prestar un servici a les comunitats catòliques valencianes i difondre l’ús de la nostra llengua, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ofereix al poble valencià les lectures pròpies de les eucaristies dominicals i de les diferents solemnitats. Amb l’inici de l’any litúrgic, la web d’aquesta institució ofereix les lectures de l’Advent, i així, fins a l’últim diumenge del temps ordinari, es penjaran mensualment les lectures dels diferents temps litúrgics.

Els textos publicats varen ser aprovats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua el 17 de juny del 2002, es van entregar a tots els bisbes titulars amb jurisdicció en territori valencià, i estan pendents d’aprovació per les autoritats eclesials.