Crònica del XXIII Fòrum “Cristianisme i Món d’Avui” Tornem a la causa de Jesús

XXIII Fòrum

El XXIII Fòrum Cristianisme i Mon d'Avui ha tingut lloc a València els dies 2 i 3 d'abril de 2011, al col·legi Jesus i Maria de València. Amb un saló d'actes ple de gom a gom, amb assistents de les diverses diòcesis valencianes, així com també vinguts de Catalunya i de Mallorca, s'iniciava la celebració d'aquesta trobada anual de cristians i cristianes amb el propòsit de trobar-se, reflexionar i pregar sota el lema “Tornem a la causa de Jesús” tasca primera i fonamental en un moment com l’actual, de cansament i dispersió, dins i fora de l’Església.

El Fòrum es va encetar amb una pregària preparada i dirigida per components de Frater València, entitat integrada per discapacitats físics cristians. De seguida es va presentar la primera ponència i debat “El Regne de Déu, centre de la predicació i de l'acció de Jesús”, a càrrec de José Antonio Pagola, professor de l'Instituto de Teologia y Pastoral de Donosti, el darrer llibre del qual “Jesús de Natzaret, una aproximació històrica” ha estat tot un èxit editorial. Seguit amb atenció per les més de cinc-centes persones presents a la sala., Pagola explicà, de manera sintètica però clara, com el centre de la predicació de Jesús no és Déu pròpiament, sinó el seu Regne. La crida al Regne de Jesús no és una religió sinó quelcom més, i si de la seua actuació ix una nova religió, haurà d'estar al servei d'esta realitat de crida al Regne.

Després del descans, animat amb el café i la varietat de coques del servei de rebosteria muntat pel grup Escolta Argila d'Alaquàs, vingué la segona ponència “La construcció del Regne, missió essencial de la comunitat cristiana i de tots els seus membres”. Va anar a càrrec de Javier Victoria, catedràtic de cristologia, professor de la Universidad de Deusto i veterà ponent del Fòrum. Amb la seua claredat habitual, Vitoria va parlar sobre la tasca dels cristians i cristianes d'assenyalar i de d'ajudar en l'adveniment del Regne, que és una obra exclusiva del Pare, i va proposar el coratge de la llibertat que dissenteix de la majoria.

A la vesprada, després del dinar, i distribuïts en diversos espais, tingueren lloc els tallers: Com refermar l'opció per Jesús en temps de nit fosca, dirigit per Imma Mañez; Tenim en l'Església por al Jesús del Regne?, per Vicent Amargós; Corrupció o societat de valors, per Marita Macias, I una sèrie de tallers agrupats sota el platejament Com avancem en la causa de Jesús que exploraren les variades dimensions d'aquest seguiment: Davant el desmantellament de l'Estat de Benestar, dirigit per Ximo Garcia Roca; A l'àmbit de la immigració per Vicent Sanz; Al món del treball per Abraham Canale; Amb els nostres estalvis: Banca ètica, per José Redonso; Amb la participació i la responsabilitat política, per Amparo Moreno; Amb la no violència activa, per Joan Carrero; Amb la transmissió de la fe en l'àmbit familiar, per Manuel Martí.

El moment dels testimonis va ser especialment emotiu amb les paraules de Concha Cañete, de Comunitats Cristianes Populars. València, que contà la seua vida de dona immigrant, sindicalista i creient en cerca de la llibertat interior, i de Joan Carrero (proposat per al premi Nobel de la Pau) de la Fundació S'Olivar, de Mallorca, amb una vida de contínua recerca espiritual i de solidaritat amb les víctimes de conflictes en diverses parts del món.

La intensa jornada del dissabte acabà amb una pregària en la que es van sentir les paraules de seguidors assenyalats de la causa de Jesús: Martin Luther King, Monsenyor Romero, Teresa de Calcuta i Pere Casaldàliga.

El diumenge començà amb la pregària del matí, presidida per l'arquebisbe de València que, responent a la invitació que la Coordinadora del Fòrum li havia fet, es va voler fer present i va animar els assistents en la seua tasca de recerca de Jesús, “l'única proposta que podem fer els cristians al món”. A continuació hi hagué la tercera ponència, “Estructures bàsiques de la comunitat cristiana per a continuar i no dificultar la construcció del Regne”, que feu la Filòsofa i teòloga Rosa Cursach, membre de l'equip d'EFETA (Sevilla), que va aportar dades sobre la realitat de la pobresa i l'exclusió actuals, de les quals les dones són les protagonistes. Reflexionà sobre les diverses identitats que es configuren en la societat en xarxa, i explicà el projecte de creació d'espai polític i teologal que és Wo/men Ekklesia, una proposta de treball pel Regne en clau feminista.

Després del descans, vint minuts passats de migdia, amb la puntualitat exacta que caracteritza el Fòrum, començà l' Assemblea general, atapeïda d'intervencions dels assistents, que reflexionaren i manifestaren les seues experiències de seguiment de Jesús. Després vingué la festa amb l'actuació del Grup de percussió “A TEMPO”.

Ja a la vesprada, el XXIII Fòrum es va tancar amb una vibrant eucaristia concelebrada, amb una lectura dramatitzada del l'evangeli (el guariment del cec i la subsegüent polèmica amb els fariseus, tal i com la relata Joan) i una bella homilia feta per una dona membre de la Coordinadora.