El lema de la Setmana ha estat enguany les paraules de Jesús als seus deixebles “Manteniu-vos en el meu amor i donareu fruit en abundància” (cf. Jn 15, 5-9). S’han dut a terme diferents actes en la diòcesi de València que han estat organitzats pel Centre Ecumènic Interconfessional de València, la Comissió diocesana de Relacions Interconfesionals, la Càtedra Yves Congar (Facultat de Teologia), l'Associació Ecumènica Internacional (IEF), l'Oratori de Sant Felip Neri i l’Associació Ecumènica de Cristians pel Valencià (AECpV).
La Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer de València va acollir l'acte inaugural de la Setmana, que va tindre lloc el dilluns 18, en la sala d'actes de la institució acadèmica. L'acte va consistir en una taula redona amb el lema ‘La llum que ve d'Orient’, que tenia per objectiu commemorar el 25 aniversari de la Carta Apostòlica Orientale lumen, del papa sant Joan Pau II.
La taula redona va ser moderada pel professor de la Facultat de Teologia Andrés Valencia. Hi varen participar representants de diverses confessions i va poder ser seguida en directe des del canal de YouTube de la mateixa Facultat.
En la seua introducció, el professor Valencia es va referir a l'experiència ecumènica de la comunitat monàstica de Grandchamp, a Suïssa, integrada per dones de diferents llengües i comunitats de la Reforma, que estan compromeses en la contemplació i en el testimoni per la unitat dels cristians. Elles han estat el grup responsable d’elaborar les oracions per als diferents dies de la setmana de pregària celebrada en tot el món.
El primer convidat a parlar fou el prevere Emmanuel Pop, del Patriarcat de Romania, el qual va manifestar que, malgrat tants segles de llunyania ens trobem molt a prop encara que no en sigam conscients. Va assenyalar la diàspora com a lloc ideal per a treballar per la unitat de les esglésies. “Ha emigrat molta gent de l'Est, molts ortodoxos, Déu ens ha mesclat a tots i tots n’hem de buscar una solució, que està en Déu, la Veritat”.
A continuació l'ucraïnés Vasyl Boyko, prevere dels greco-catòlics ucraïnesos, va repassar la història de la seua Església i va destacar que “sempre ens hem sentit enmig de l'Església oriental i l'occidental”. Va manifestar el suport que han trobat en els bisbes que els acullen, cosa que els permet mantindre la seua litúrgia, espiritualitat i costums, i agraïa l'ajuda rebuda dels sacerdots occidentals, però va defensar la importància que per a la seua església té mantindre la seua litúrgia i comptar amb clergat precedent d'Ucraïna i format allí.
Després intervingué el sacerdot siro-catòlic iraquià Naïm Shoshandy, que va remarcar diversos aspectes de l’Orientale lumen que mostren que és molt el que l’Església occidental deu a l'oriental. “Els cristians llatins haurien de conéixer millor l'Església oriental per a poder-se alimentar d'ella i facilitar el procés de la unitat”. Soshandy va explicar la situació dramàtica dels cristians a l'Iraq, ja que el creixent islamisme radical exerceix una persecució religiosa sobre els cristians que els ha fet patir morts i una autèntica diàspora. Va afirmar que és molt difícil aconseguir la pau al seu país, peró no impossible: “Per a aconseguir-la és necessària la unió. Hem d'aprendre a viure units, Només així si és possible alçar-se i seguir avant. Si tots els cristians estiguérem units podríem ajudar a superar els traumes que hem patit.” L’arximandrita Demetrio Sáez, del Patriarcat ecumènic de Constantinoble, no era present però va enviar des de Madrid una reflexió que fou llegida.
Finalment va participar Juan María Tellería, de l'Església Espanyola Reformada Episcopal (IERE-Comunió Anglicana), per via telemàtica, i els assistents van poder seguir la seua intervenció a través d'una pantalla. Va destacar diversos aspectes importants de les esglésies orientals: el valor de la inculturació, manifestat en la incorporació primerenca de les llengües pròpies a la litúrgia; la dimensió escatològica de la litúrgia; la centralitat del monaquisme i dels monestirs com a llocs de profetisme i una espiritualitat de divinització de la humanitat.
Dimecres 20, al Convent de Sant Cristòfol, tan lligat a la historia de la comunitat jueua de València, se celebrà la Missa de la Mare de Déu de Sió, en l’aniversari de la fundació de l’Amistat Judeo-Cristiana de València. Eixa mateixa vesprada hi hagué una Pregària Ecumènica a la Basílica de Sant Vicent Ferrer, dels dominics. Hi predicà Pau Grau, pastor de la Primera Església Evangèlica Baptista de la ciutat (C/ de Quart), i els cants varen ser interpretats per una representació del Cor de la Reforma.
Divendres 22, dia del màrtir i diaca Vicent, sant de l’Església indivisa, es va celebrar l’eucaristia de la solemnitat segons el ritu hispànic i tingué lloc a l’església de Santa Caterina, en lloc de la Capella del Pouet, que és el seu lloc habitual, per tal de seguir les normes de protecció davant la pandèmia. La missa va ser concelebrada pel P. August Monzón i Mn. Jordi Miquel. En acabar, els fidels varen poder venerar la icona del sant, beneïda justament fa un any en l’oratori de la Mare de Déu de la Llum i Sant Felip Neri de València.
Dissabte pel matí hi havia prevista la Ruta de Sant Vicent, peregrinació ecumènica als llocs vicentins de la ciutat de València, però es va suspendre per prudència davant la situació de pandèmia. Per la vesprada hi hagué l’Ofici ecumènic ‘Lux in via’ en el Convent de Santa Clara de les germanes caputxines. Va ser presidit pel P. Joan Martí, franciscà, Guardià del Convent dels Àngles de València. La predicació la féu el pastor evangèlic Peter Austin.
La Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians va finalitzar el dilluns 25, dia de la Conversió de Sant Pau, amb una celebració ecumènica que va tindre lloc per la vesprada en el Seminari Major La Immaculada, a Montcada. L’acte consistí en la pregària de Vespres, preparada pels seminaristes, i que va comptar amb la participació del bisbe auxiliar de València monsenyor Javier Salinas, d'Emmanuel Pop i de Daniel Toader, preveres del Patriarcat de Romania a València. La predicacion la féu el pastor Manuel Sarrias, Secretari General Emèrit de la Unió Evangèlica Baptista d'Espanya (UEBE) i Vicepresident de la Federació d'Entitats Religioses Evangèliques d'Espanya (FEREDE).