Crònica del XXXII Fòrum FÒRUM CRISTIANISME I MÓN D’AVUI


L'edició del Fòrum d'enguany portava per lema "El repte del cristianisme enfront de l'ofensiva neoconservadora". Durant els dies 29 de febrer i 1 de març els assistents han escoltat veus autoritzades, i han reflexionat i debatut sobre aquesta realitat que interpel·la i interroga aquells i aquelles que volen ser deixebles de Jesús en el món actual.

El matí de dissabte 29 de febrer hi hagué dos il·il·lustratives ponències. Antonio Ariño en la seua ponència "Fonamentalisme i ultradreta i la seua connivència amb el cristianisme conservador", va definir les característiques del populisme, com a moviment social i polític i del fonamentalisme com a forma de la religiositat, que són les coordenades entre les quals se situa el cristianisme neoconservador. Per a Ariño, el populisme troba un caldo de cultiu al si de l'Església, però quan es manifesta fa una lectura selectiva i interessada del missatge de Jesús i de la pràctica eclesial.

Després, la filòsofa i teòloga Emilce Cuda, que ja va participar en el Fòrum de 2018, va parlar sobre l"alternativa evangèlica al neoliberalisme i al neoconservadorisme, segons el papa Francesc". Cuda va discernir el significat de la paraula populisme en Amèrica Llatina, diferent del que té a Europa i va proposar anomenar el que ací anomenem populisme com a feixisme. En la seua ponència va connectar el creixement de les posicions fonamentalistes a la crisi econòmica actual, que també és ambiental i social. Els fonamentalismes volen legitimar religiosament el neoliberalisme i les desigualtats que propicia. Davant d'aquest sistema que descarta i que mata, hi ha l'alternativa que proposa el Papa Francesc de la conversió ecològica exposada en l'encíclica Laudatio Si, que va més enllà dels aspectes mediambientals i que és un nou paradigma de relacions econòmiques, socials, culturals i eclesials, tal com s'ha exposat en el darrer document pontifici Estimada Amazònia.

Com en altres edicions del Fòrum, el Grup Escolta Pas de Pi d'Alaquàs va oferir en els moments de descans el seu servei de cafeteria i rebosteria en l'ampli pati del col·legi de Jesús-Maria. Igualment en la sala circular de l'edifici hi havia un xicotet mercat on diverses llibreries, editorials, moviments i ONG oferien llibres, artesania i productes d'alimentació.

La vesprada va començar amb la intervenció de Dora García Castillo, titulada "Feminisme per a canviar el món". Aquesta dona a contar la seua trajectòria vital cap al feminisme i va exposar les claus històriques d'aquest moviment protagonitzat per les dones. Després hi hagué el testimoni del prevere Joaquín Sánchez, activista social i consiliari de l'HOAC de Cartagena-Múrcia, que afirmà que en la seua vida ha estat una constant intentar alleujar el patiment humà amb una actitud de proximitat i escolta. Sánchez, que contà moments de la seua vida de compromís amb diversos moviments socials de base a Múrcia i les seues experiències amb immigrants, digué que estem en una època de desobediència. civil.

El matí de diumenge Ester Busquets, doctora en filosofia, diplomada en infermeria i professora d'Ètica de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic va parlar sobre "Cultura de l'encontre per la convivència en germanor i la pau mundial". Busquets va exposar els processos de desencontre actual, i davant d'això va proposar la cultura de l'encontre i en va donar diversos continguts relacionats amb aquesta cultura. La cultura de l'encontre ha de fer possible la convivència, entesa com a germanor, ja que la globalització ens ha fet més propers, però no més germans i, a més, la germanor va més enllà de la solidaritat. Segons aquesta cultura s'ha de superar la ciutadania, per la cuidadonia. I va acabar la seua intervenció proposant el silenci i la paraula com a instruments per a tenir cura d'un mateix.

A continuació va tenir lloc l'assemblea on diverses intervencions varen interrogar els ponent presents i varen aportar opinions en un diàleg de gran densitat conceptual.

Com a acte final del 32 Fòrum es va celebrar l’eucaristia, que va ser presidida pel prevere Benjamín Oltra, rector de la parròquia de Sant Ignasi de Loiola de València. Però abans un grup de dones va ocupar l’escenari per a llegir el manifest Alcem la veu: per la igualtat i la no discriminació de les dones a l’Església.

Hi ha accés a les ponències i intervencions en els canals Youtube i Ivoox.
Més informació a la web www.cristianismeimondavui.org