Els dies 28 de febrer i 1 de març es va celebrar a València la XXVII edició del Fòrum Cristianisme i Món d’Avui que portava per títol “Sistema econòmic inhumà i compromís cristià”.
La Coordinadora del Fòrum havia preparat dos dies atapeïts d’activitats que permetien als assistents aprofundir en la reflexió i en la pregària per tal de fer avançar en el camí cristià de la fidelitat a la Bona Notícia en el món d’avui. La primera ponència del dissabte va anar a càrrec de Juan Torres López, catedràtic de Teoria econòmica i Economia política en la Universitat de Sevilla i tractà sobre “El capitalisme deshumanitza i mata. Crítica ética”.
Després, Tica Font Gregori, llicenciada en Física i directora de l'Institut català internacional per la pau va fer una ponència amb el títol “Reflexions i valors étics davant la crisi actual “Projecte de Déu i denúncia de l’orde establert””. Va assenyalar el paper que les religions han jugat i juguen com a conformadors de projectes i identitats polítiques, i va reivindicar els valors comuns de les religions com a aportació valuosa per a una ética universal comuna.
La vesprada del dissabte Alfons Llorens va fer una entrevista conjunta a Enrique Lluch Frechina, Professor d'Economia de la Universitat CEU Cardenal Herrera i als ponents del matí, Juan Torres López i Tica Font. En les intervencions es van analitzar diversos aspectes del sistema de mercat i del capitalisme i el procés pel qual el treball humà acaba sent absorbit pel mercat.
En l'apartat dels testimonis na intervenir Pepa Torres, religiosa madrilenya que fa una experiència de convivència intercongregacional i que treballa en el compromís amb els immigrants, i Carles Xavier López, de Port de Sagunt, i implicat en diverses plataformes de lluita social i sindicals.
El diumenge de matí intervingué Christian Felber, professor d'Economia de la Universitat de Viena que parlà sobre l'Economia del Bé Comú, de la qual ell és impulsor. Es tracta d’un model econòmic alternatiu tant al capitalisme com a l’economia planificada, però del qual ja hi ha moltes experiències am èxit. És un plantejament que posa en el centre el bé comú i la cooperació i en el qual el benefici financer és un mitjà però no la finalitat de les empreses. L’assemblea comptà amb nombroses intervencions que comunicaven les inquietuds, els dubtes i les oportunitats que acompanyen el testimoni cristià en les circumstàncies actuals.
A continuació hi hagué el moment de la festa, amb l’actuació del cantant Dani Miquel, que animà els assistents amb les seues cançons participatives, i en la que no faltaren eslxiquets assistents al Fòrum.
A la vesprada, com a acte final, se celebrà l’Eucaristia, concelebrada per diversos capellans i presidida per Vicent Ruix i, a l’estil del Fòrum amb una homilia feta per una dona teòloga i amb laics i laiques al voltant de la taula eucarística al costat dels concelebrants
Enguany, la Coordinadora del Fòrum ha proposat als assistents la signatura d’una carta dirigida al Papa Francesc demanant l’aprovació dels textos litúrgics propis en valencià per a les nostres diòcesis i l’impuls a la presència de la nostra llengua en la litúrgia i en totes les activitats de l’Església a la nostra terra.
El text està disponible en l’enllaç següent:
http://www.cristianismeimondavui.org/documents/pdf/peticiopapa.pdf