El Centre Pare Tosca. Amics de l’Oratori va iniciar el 2006 la celebració d’esta Missa, que aplega dos formularis del Missal romà de sant Pau VI (per la pàtria; per la pau i la justícia). En efecte, d’acord amb la Doctrina Social de l’Església, tal com l’expressa el Concili Vaticà II, per als cristians resulten indestriables l’amor a la pàtria i la fraternitat entre els pobles, la justícia i la pau. El darrer diumenge d’octubre és una diada alhora festiva i reivindicativa, religiosa i civil, que té lloc al Puig de Santa Maria, al voltant del monestir mercedari que, per voluntat de Jaume I, el nostre rei fundador, custodia la imatge de la Mare de Déu com a patrona del Regne de València. Va ser un membre insigne de la comunitat del Puig, fra Joan Gilabert Jofré qui, en el més pur estil mercedari, promogué la defensa dels malalts psíquics, la qual donà origen a l’advocació de la Mare de Déu dels Desemparats, tan entranyable per als valencians.
Enguany, per causa de la pandèmia de Covid-19, no s’ha celebrat cap acte de caràcter polític al Puig, però sí la Missa per la pàtria, la pau i la justícia, amb aforament limitat i seguint les altres normes sanitàries. Va ser oficiada per quatre preveres: el P. August Monzon, Director espiritual de l’Oratori de Sant Felip Neri; Mn. Jordi Miquel, del clero parroquial de Sant Tomàs Apòstol i Sant Felip Neri de València; Mn. Ramon Peris, Rector de Santa Maria Auxiliadora d’Algemesí, que va predicar l’homilia; i Mn. Enric Molina, missioner a Nicaragua. Al presbiteri, també prengueren seient el Rvd. Javier Piquer, President del Consell Evangèlic de la Comunitat Valenciana i el Rvd. Juan María Tellería, Arxipreste de l’Església Espanyola Reformada Episcopal (Comunió Anglicana), que va proclamar l’Evangeli; tots dos ministres s’adreçaren a l’assemblea en nom de les entitats que representaven. El ministeri d’acòlit estigué a càrrec d’Antoni Salord, seminarista de l’Església de Menorca. A la processó d’entrada, Josep Miralles i Josep Manuel Sabater portaren, respectivament, el llibre dels Furs i el retrat del rei en Jaume.
Vàrem oferir l’Eucaristia, particularment, pels següents germans difunts: Maria Teresa de Borbó-Parma, testimoni de caritat política, que l’any passat va portar el Llibre dels Furs, per primera volta, en esta Missa; Pere Casaldàliga, bisbe de São Félix do Araguaia, en l’Amazònia, claretià, profeta i poeta, defensor dels més xicotets; Enric Tàrrega, impulsor dels Aplecs del Puig, lluitador insubornable pels drets nacionals dels valencians; Juan Devesa, prevere mercèdari, compromés en la reinserció de la població reclusa, historiador de l’Orde de la Mercé i fundador del Museu de la Impremta d’este Monestir; els quatre polissons del Magrib morts al Port de València el passat mes d’agost, quan buscaven una vida millor entre nosaltres; Tonica Salcedo, veïna del Puig, amable difusora d’esta Missa; Hilari Raguer, monjo de Montserrat i prevere, divulgador de la Paraula i historiador perspicaç; i Rodolf Soler, pedagog dels valors democràtics.
Per als difunts, memòria ete