Crònica de la VIIª Trobada de Cristianes i Cristians Valencians celebrada a Almassora el 5 d’octubre de 1997

El día 5 d'octubre va celebrar-se a Almassora (la Plana Alta), el ja tradicional primer diumenge d'octubre, dedicat a festejar cristianament la diada nacional del día 9. Aquesta festa itinerant es prepara i té lloc cada any en una de les diòcesis del nostre país, i enguany li tocava a Castelló-Sogorb. Els diversos actes previstos pels organitzadors van transcorrer al llarg d'un tranquil diumenge tardoral, ennuvolat, i que la pluja va respectar, ja que aquesta no aparegué fins acabat l'últim acte. Aquell fou, a més, un día assenyalat a Almassora, ja que se celebrava la testa de la Mare de Déu del Roser.



Els vinguts en autobús des de València van ser rebuts per la dolçaina i el tabal a la placeta del Raval, des d'on es varen desplaçar al Centre Parroquial (Teatre Serra). Allí va fer-se la recepció als assistents a la celebració i se'ls va informar deis diferents actes preparats. Una de les opcions fou una projecció de video sobre el riu Millars i els sistemes de rec associats al riu. A continuació hi havia la possibilitat de fer un passeig pel poble incloent-hi una visita al Museu Arqueològic, o bé de realitzar una excursió a l'ermita de Santa Quitèria, a les afores de la població. Aquesta fou l'opció majoritàriament seguida. Amb l'autobús, i amb els cotxes particulars, els visitants travessaren el gran Barranc de la Viuda i arribaren a la confluència d'aquest amb el riu Millars, lloc on s'alça des de fa segles l'ermita dedicada a Santa Quitèria. És aquesta una advocació poc freqüent a les comarques valencianes, i que pogué arribar a Almassora per la circumstància d'algun viatger de pas per la contrada, ja que aquest era un important lloc de comunicacions, i antigament hi passava la Vía Augusta. La vella ermita ha estat recentment restaurada. Es troba vora riu, justament entre el sistema de preses que arrepleguen l'aigua que porta el Millars i que s'aprofita per al rec dels camps de Borriana i de Castelló. L'excursió es va completar amb la visita de l'assut i les comportes i l'edificació annexa, obra d'enginyeria hidràulica del segle passat.

A la tornada el personal es dirigí a l'església de la Nativitat on va tenir lIoc l'acte central de tota la diada, la missa. Aquesta fou concelebrada per diversos capellans, i presidida pel Rector de la parròquia, mossen Eduard Garcia, que va ter l'homilia. En la pregària eucarística es va demanar per tots i cadascú dels bisbes de les diòcesis valencianes. Els cants, seguits per tots els assistents grácies al llibret que se'ls hi va facilitar, van ser interpretats pel cor del grup Pentecosta, de Castelló de la Plana. Al finalitzar, i segons és costum, va ser llegit el manitest corresponent a la celebració.



A continuació, i amb la gana ja esmolada per l'hora (eren les tres passades) i pel seguiment del programa previst, joves, majors i xiquets anaren cap al Col.legi Públic Cardenal Cisneros, a la zona del Raval. Allí, en el seu gran pati, es pararen les taules i tingué lloc l'àpat. Aquest constava del menjar dut individualment, i de la magnífica caldereta d'arrós preparada pels amfitrions d'Almassora, graciosament servida en cassoletes de fang. Aquest moment del menjar va arribar a reunir l'assistència més nombrosa de la jornada (vora trescentes persones). Els bons dolços de la terra, portats pels comensals des dels seus llocs d'origen, van ser compartits a !'hora del café. La festa de sobretaula va ser animada per les cançons i les guitarres del grup Pentecosta de Castelló, pero ara eren cants tradicionals populars i valencians el que interpretaren. Amb el relaxament propi del moment, les cançons varen ser seguides pels assistents. Així s'arriba a l'hora del comiat, ja passades les 5'30 de la vesprada. La pluja, que fins llavors havia respectat l'acte, feu acte de presència justament en el moment que tots pujaven als seus vehicles. Els assistents es digueren adéu i ¡fins l'any que vé!

tornar a trobades