Crònica de la XIV Trobada de Cristianes i Cristians Valencians celebrada a Tàrbena el 2 d'octubre de 2005.


eucaristia

Un any més i a iniciativa de diversos col·lectius de cristians valencians, s'ha celebrat la diada del NOU D'OCTUBRE, enguany a Tàrbena, a la comarca de la Marina Baixa i a terres d'Alacant. Ha estat la catorzena edició des que, en 1992, s'inicià el pelegrinatge dels nostres col·lectius pels indrets del territori: Alaquàs, Castelló, Petrer, Alcoi, El Puig, Almassora, Xàtiva, Elx, La Valldigna, la ciutat de València, Algemesí, Torís, Tales...i Tàrbena. I, una vegada més, ha estat una festa on les desenes de persones que s'aplegaren –de tota edat i procedència- gaudiren de la convivència, del sentiment de poble, del contacte amb la natura, de la fe compartida i de l'esperança en un futur més humà.

Tàrbena, a la Vall –sa vall, en la variant dialectal de les Balears- que porta el seu nom, és un indret idíl·lic que ha sabut conservar la tradició i la llengua, en la fonètica dels repobladors de Mallorca, des de 1609. Aleshores, expulsats els moriscos, va caldre recuperar el poblament i es féu amb nouvinguts de diversos llogarets mallorquins, que encara ara s'expressen en “salat” i elaboren la magnífica i saborosa sobrassada “mallorquina” de Tàrbena. A més, en el majestuós escenari de la Serra de Bérnia, s'està erigint un santuari dedicat a la Mare de Déu. Aquest santuari vol ser la casa de Maria representada sota l'advocació de Lluc, present en l'origen mallorquí dels repobladors, i venerada també des d'antic a la ciutat d'Alacant, junt a altres advocacions històriques i populars del nostre País Valencià: la Mare de Déu del Puig, o del Regne (així apareix en el retaule del palau de la Generalitat Valenciana) i la Mare de Déu dels Desemparats. Un santuari que, presidit pel temple marià, aixoplugarà institucions culturals –a favor de la llengua i el país- i socials –per a la gent gran i la gent jove-. A més de gaudi i trobada de creients i no creients d'arreu del territori que, amb abnegació i tossuderia més pròpia d'un aragonès, porta endavant la fundació La Mata de Jonc, i al seu cap el frare mallorquí, arrelat a la ciutat de València, mossèn Pere Riutort. I ara, acabada la seua vida activa com a professor de l'Escola de Mestres de la Universitat de València, s'ha aveïnat a Tàrbena, per dedicar-se, amb tota intensitat, a culminar el seu somni: construir un santuari marià per als valencians.


visita al santuari

I així, seguint ja un costum el primer diumenge d'octubre, un grapat de cristians que senten el País, s'han aplegat a Tàrbena de bon matí, gaudint del paisatge i del vent fresquet de la mar i de la muntanya. A l'inici de la jornada foren acollits pel representant de l'Ajuntament, al nou edifici de la Casa de la Cultura de la vila; visitaren les obres del Santuari, alhora que “triscaren” pels cims de l'indret i dedicaren un càntic a la Mare de Déu, en la cripta de l'església; participaren en la missa del migdia a la parròquia de Santa Bàrbera, la patrona del poble. Una missa solemnitzada amb músiques i càntics i participada amb pregàries fetes dels del públic, que acabà amb la lectura del manifest, com tots els anys i on els assistents es comprometeren a portar, al dia a dia del seu quefer, la il·lusió i el missatge de la Pentecosta viscuda en la jornada...Un dinar de germanor on, a prou penes, hi cabien les dues-centes persones que s'aplegaven. I una sobretaula festiva, animada pels components del grup “Alacant”, amb músiques i balls que feren les delícies dels assistents, alguns dels quals feren costat als artistes i contribuirem a dinamitzar l'ambient.

dinar



Manifest llegit en la celebració del Nou d'Octubre de 2005 - Dia Nacional dels Valencians

«És sabut que la cultura pròpia és la prova primera i fonamental de la identitat d’una nació...», (Joan Pau II, 5-6-l979)


En la trobada del Nou d'octubre de TÀRBENA, els cristians i cristianes valencians d' arreu del país i de diferents moviments apostòlics, volem donar testimoniatge arrelat de la nostra fe i conscients, per tant, de la responsabilitat de portar a la pràctica la nostra fe, com a col·lectiu de cristians valencians, MANIFESTEM:


Primer: Que, en el context globalitzador en el què vivim, té més sentit que mai sentir-se poble i que cada poble té dret a ser ell mateix.

Segon: Que la cultura de la pau ha d'amarar les actituds i els comportaments dels cristians i cristianes valencians.

Tercer: Que la nostra és una opció preferencial pels pobres i marginats, pels immigrants, pels que pateixen injustícia i es troben explotats —arreu del món i a casa nostra— per un sistema econòmic depredador i injust.

Quart: Que estem pel respecte a les legítimes opcions personals -inclosa l’orientació sexual- en un món plural i laic, on els cristians hem de donar exemple de germanor i generositat.

Cinquè: Que l’església ha d’acompanyar els afanys del poble al que serveix, estimant la seua cultura i la seua llengua.


Per això,


Tàrbena, a 2 d’octubre de 2005


Comunitats Cristianes Populars d’Alacant i València (CCPs), Associació Josep Climent de Castelló, HOAC, JOC, Comunitat cristiana de Turballos de Muro del Comtat, Parròquies Populars i Obreres de les diòcesis valencianes, Fundació La Mata de Jonc, Coordinadora de Col·lectius Cristians Valencians (CCCV), Agrupament escolta Argila, Grup Pas de Pi i Grup de reflexió cristiana d’Alaquàs, Col·lectius de cristians d’Elda i Petrer, Grup de cristians d'El Puig, Col·lectiu de cristians d'Alcoi, Gent cristiana d'Almassora, Moviment escolta catòlic, Col·lectius cristians de Xàtiva, Col·lectiu de cristians valencians d'Elx, Col·lectius de la Valldigna, Parròquia de Sant Pere de Tavernes, Parròquia i col·legi de Maria Auxiliadora d'Algemesí, Parròquia de la Nativitat de Ntra. Sra. de Torís, Parròquia de Sant Joan Baptista de Tales, Parròquia de Santa Bàrbera de Tàrbena, Grup de cristians valencians per la insubmissió, Grup cristià del col·lectiu Lambda, Revista Pentecosta i Revista Saó.

 

tornar a trobades